Cukormentes almatorta mellékíz nélkül

Ez a recept a bécsi almáspite átalakított változata. A mennyiség egy 24 cm-es tortaformához elegendő.
Hozzávalók a tésztához: 

  • 20 dkg királybúza liszt (lehet fehérliszt is, de királybúzából egészségesebb)
  • 1 dkg (10 gramm!!!) Szafi fitt négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 10 dkg zsiradék (vaj, vagy margarin, esetleg kókuszzsír is jó lehet) - a Vénusz sütőmargarin nagyon bevált, laktózmentes, a tészta könnyen nyújtható lesz tőle és nem ragad
  • kis csipet só
  • + zsiradék a forma kikenéséhez
  • + 1 tojás sárgája a kenéshez

Az alapanyagokat kimérem, a margarint megolvasztom és az egészet jól összedolgozom, majd 30 percre hűtőbe teszem pihenni, ennyi idő bőven elég a töltelék elkészítéséhez.
Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4 db nagy alma, megpucolva, apró kockákra vágva
  • 4 dkg darált mandula
  • 1 dkg cukorhelyettesítő
  • 1 rúd vanília kikapart magocskái
  • 2 kk. őrölt faháj
  • 2,5 dkg olvasztott zsiradék (margarin)

A töltelék hozzávalóit is összekeverem. Ez után a tészta kétharmadát lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom és szépen belehelyezem a sütőformába. A felesleget a széléről levágom. Beleöntöm a tölteléket, majd a maradék tésztát is kinyújtom és befedem vele a tölteléket. A szélénél összenyomkodom a két tésztát. Ez azért fontos, hogy szeletelésnél majd ne essen szét a szelet.
Villával több helyen megszurkálom a tésztát, majd lekenem a tojás sárgájával és még egy kis mandulapehellyel megszórom.
180 fokos előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt elkészül. A szeleteléshez hagyni kell hűlni, de vigyázzatok nem lesz egyszerű. Az illata olyan csábító, hogy nehéz lesz megállni, hogy ne kóstoljátok meg melegen. Fotót is már csak az első kóstolás után tudtam csinálni róla... 




Megjegyzések