Bár a téli időszakban nem bővelkedünk idénygyümölcsökben és
zöldségekben, egy kis odafigyeléssel a táplálkozásunkra elegendő vitamint
vihetünk be a szervezetünkbe, hogy megelőzzük az influenzát. Íme néhány
immunerősítő és vírusölő hatású élelmiszer, melyet bátran fogyaszthatsz.
1. Az egyik legjobb téli C-vitamin forrásunk a savanyú
káposzta, fogyaszd hőkezelés nélkül, savanyúságként az ebéded mellé, vagy tedd
egy finom szendvicsre feltétnek.
2. Közismert tény a citrusfélék magas vitamintartalma, de
kevesebben tudják, hogy a csipkebogyó is gazdag C-vitamin forrás. Figyelni kell
azonban az elkészítésére, mert a növény C-vitamin-tartalma hő hatására elveszik.
Nem szabad forralni, csak áztatni.
3. A sütőtök, mely tele van báta-karotinnal kifejezetten a téli
időszak kedvence. A béta-karotinból ugyanis a szervezetünk képes előállítani az
immunrendszerünk számára nélkülözhetetlen A-vitamint. Főzzünk belőle
krémlevest, szórjuk meg enyhén pirított olajos magvakkal, melyek ráadásul antioxidáns
hatásuknak köszönhetően szintén erősítik az immunrendszert. Dupla hatás!
4. Fogyasszunk rendszeresen tojást, mely remek forrása az A-,
D- és E-vitaminnak és a B-vitaminok többségének, és ne féljünk a fokhagymától
sem, mely segíthet a baktériumok és vírusok elpusztításában. Nem azt mondom,
hogy rágcsáljunk el néhány gerezdet, de egy fokhagymás uborkasalátával is
segítjük szervezetünket.
5. Egészségünk megőrzéséhez D-vitaminra is szükségünk van, amit
a téli időszakban talán az olajos halakból tudunk a legegyszerűbben beszerezni.
Hering, lazac, tonhal… remek alap egy jó salátához.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése