Hogyan előzhetjük meg természetes módon a téli betegségeket?

Bár a téli időszakban nem bővelkedünk idénygyümölcsökben és zöldségekben, egy kis odafigyeléssel a táplálkozásunkra elegendő vitamint vihetünk be a szervezetünkbe, hogy megelőzzük az influenzát. Íme néhány immunerősítő és vírusölő hatású élelmiszer, melyet bátran fogyaszthatsz.

1. Az egyik legjobb téli C-vitamin forrásunk a savanyú káposzta, fogyaszd hőkezelés nélkül, savanyúságként az ebéded mellé, vagy tedd egy finom szendvicsre feltétnek.

2. Közismert tény a citrusfélék magas vitamintartalma, de kevesebben tudják, hogy a csipkebogyó is gazdag C-vitamin forrás. Figyelni kell azonban az elkészítésére, mert a növény C-vitamin-tartalma hő hatására elveszik. Nem szabad forralni, csak áztatni.

3. A sütőtök, mely tele van báta-karotinnal kifejezetten a téli időszak kedvence. A béta-karotinból ugyanis a szervezetünk képes előállítani az immunrendszerünk számára nélkülözhetetlen A-vitamint. Főzzünk belőle krémlevest, szórjuk meg enyhén pirított olajos magvakkal, melyek ráadásul antioxidáns hatásuknak köszönhetően szintén erősítik az immunrendszert. Dupla hatás!

4. Fogyasszunk rendszeresen tojást, mely remek forrása az A-, D- és E-vitaminnak és a B-vitaminok többségének, és ne féljünk a fokhagymától sem, mely segíthet a baktériumok és vírusok elpusztításában. Nem azt mondom, hogy rágcsáljunk el néhány gerezdet, de egy fokhagymás uborkasalátával is segítjük szervezetünket.


5. Egészségünk megőrzéséhez D-vitaminra is szükségünk van, amit a téli időszakban talán az olajos halakból tudunk a legegyszerűbben beszerezni. Hering, lazac, tonhal… remek alap egy jó salátához.

Megjegyzések